Circulair voer voor Zonvarkens

Zonvarkens krijgen circulair voer, voer gemaakt van retourstromen en reststromen van humane voeding. Het voer dat Zonvarkens krijgen geeft zo geen directe of indirecte voedselcompetitie met de mens en er is geen landbouwgrond ingezet om voer voor ze te verbouwen.

Onze voerleverancier Voerwaarts heeft een specialisatie in circulair voer. Zij verkrijgen een groot deel van de circulaire grondstoffen van FeedValid, een leidende partij is de inzameling van voedselretourstromen zoals oud brood en breuk van crackers.
Bij Zonvarken wordt altijd volledig circulair voer ingezet, de enige voorwaarde die we daar aan stellen is dat onze varkens gezond blijven en de smaak van het vlees door het voer niet nadelig wordt beïnvloed. De samenstelling van het voer dekt dus altijd de voedingsbehoefte van de varkens!

Het circulaire voer dat Zonvarkens krijgen is samengesteld;
– concurreert niet met humane voedeing
– is samengesteld van rest- en retourstromen van humane voeding
– zonder granen of andere voor dieren geteelde ingrediënten
– zonder GMO producten
– zonder sojaschroot

Zie voor de definities van circulair voer ook  www.circulairvoer.nl.

Voerwaarts - Zonvarken
FeedValid - Zonvarken

Voer zonder sojaschroot en granen

Inzet van reststromen van voeding als voer in de varkenshouderij is niet nieuw. Maar er wordt altijd nog gebruik gemaakt van sojaschroot en granen zoals mais, tarwe en gerst. Sojaschroot wordt door circulairvoer.nl niet als circulaire grondstof gezien en granen worden specifiek als veevoer geteeld. Het voer voor Zonvarkens is 100% circulair (gemeten over de organische bestanddelen) en bevat geen sojaschroot en geen tarwe, gerst of mais.
Circulair voer - voer van reststromen

CO2 reductie via het voer

Circulaire grondstoffen hebben een veel lagere CO2 footprint dan gangbare ingrediënten met vergelijkbare voedingswaarde. Het gebruik van circulaire grondstoffen zorgt dus voor een aanzienlijke reductie van de CO2 footprint van Zonvarkens.
Voerwaarts

CO2-arme productie en transport

De Voerwaarts-fabriek waarmee we een overeenkomst hebben voor het mengen van het Zonvarkensvoer, gebruikt geen gas in de productie. In tegenstelling tot vrijwel alle andere voerfabrieken in Nederland wordt er namelijk geen stoom gebruikt bij het persen van brokken, maar wordt er ‘koud’ geperst en een deel van het voer komt zelfs als meel (ongeperst) naar de Zonvarkensboerderij. Ook hierin zit een CO2 besparing ten opzichte van gangbaar voer.
De herkomst van de ingrediënten van Zonvarkensvoer én de productiewijze dragen bij aan CO2 -reductie en zo aan ons doel om zonvarkens zo klimaatvriendelijk als mogelijk te houden.